Златото в сряда сутрин умерено поскъпва, като цената се задържа над

...
Златото в сряда сутрин умерено поскъпва, като цената се задържа над
Коментари Харесай

Цената на златото скочи над $2040 за тройунция

Златото в сряда сутрин умерено нараства, като цената се задържа над 2040 $ за тройунция, сочат данните от днешните търговията. Ден по-рано котировките за благородния метал скочиха с 2% на фона на отслабването на $.

Към 9:30 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нараства с $2,90, или с 0,14%, до $2041,10 за тройунция.

Жълтите кюлчета се търгуват на спот пазара по 2026,05 $ за тройунция, оповестява Тrading Еconomics.

Цената на майските фючърси за среброто в това време се увеличи с 0,31% до 25,18 $ за унция.

Доларовият показател (обменният курс по отношение на кошница от валути на шест страни - съществени търговски сътрудници на САЩ) падна с 0,55% ден по-рано, в този момент е към 101,58 пункта. Отслабването на $ прави златото по-достъпно за закупуване от притежатели на други валути.

" Сега цената на златото се дефинира основно от опасенията за щатския $ и икономическите фактори не допускат огромна поддръжка за валутата ", цитира Bloomberg анализатора на Fat Prophets Дейвид Ленъкс. Експертът отбелязва, че златото продължава да получава поддръжка като сигурен актив заради финансови опасения, в това число скорошната банкова рецесия и геополитическо напрежение.

Цената на златото се приближава до исторически връх след спада на цената на $ ден по-рано. Американската валута отслабна след публикуването на статистика за пазара на труда в Съединени американски щати. Така броят на отворените свободни работни места на пазара на труда (JOLTS) през февруари възлиза на 9,931 милиона след 10,563 милиона месец по-рано, макар че цифрата се очакваше да бъде към 10,4 милиона.

Подобни данни поддържаха упованията за облекчение на паричната политика на Федералната аварийна система на Съединени американски щати. Според CME Group 57,9% от анализаторите чакат главният лихвен % да остане на настоящето равнище от 4,75-5% годишно през май, 42,1% от специалистите позволяват нарастване от 25 базисни пункта.

Златото е мощно сензитивно към макро данни от Съединени американски щати и сигналите за паричната политика на Фед, защото това се отразява върху $ и от там върху търсенето и цената на жълтия метал.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР